Bir önceki yazıda Kore’yi biraz eleştirdik (burada). Takipçilerimizden tepkiler geldi. Kendimizi affettirmek için bu yazımızda Koreyi övgüye boğacağız. Kore’ye dair övgünü yorum olarak ekleyebilirsin. Övgün beğenilirse onu da aşağıdaki listeye ekleriz.
Buyur gel, Güney Kore’yi övelim.
1. Güney Kore ve Türkiye iki kardeş ülke.
Dedelerimiz Koreli kardeşlerimize yardım etmek için ta oralara gitmişler. Koreye gezmeye giden Türklere oradaki herkes sıraya girip dedelerimizin o yardımından dolayı teşekkür ediyormuş. Türkiye için hyonçe nara (kardeş ülke) diyorlarmış. Uzaktaki kardeş ülkemiz.
2. Korece ve Türkçe aynı dil ailesinden gelmektedir.
Koreceyi en erken biz öğrenebiliyormuşuz. Zaten biz aynı soydan geliyormuşuz Korelilerle. Ural-Altay dil kardeşliği varmış.
3. Konfiçyüs kültüründen gelme bir saygı hakim Kore’de.
Abi ben gittim Kore insanı çok kibar.
Hangi dükkana gidersen git muhakkak seni güler yüzle karşılıyorlar. “Anyoung Haseyo”. “Oso ossosipsio”. “Kamsahamnida”.
Şöyleki bir süre Kore’de yaşayıp sonra Türkiye’ye dönersen ülkemizde insanların müşteriye karşı çok kaba ve somurtkan olduğunu düşünürsün.
4. Birçok kişi Kore kültürün İslam’a yakın olduğunu düşünüyor.
Hocam orada anne babaya saygı çok önemliymiş. Bir de eskiden haremlik selamlık varmış. Evlerinde de yerde oturuyorlar zaten. Bizim gibi. Bi izni Teala gidip irşad edersek hepsi Müslüman olur.
5. Dizi sektöründe Kore çok başarılı.
Dünyanın her tarafında çok seviliyor. Her sene sadece bu dizilerin çekildiği yerleri görmek için milyonlarca turist Güney Kore’ye akın ediyor.
Benzer şekilde Kpop popüleritesi de var.
6. Güney Kore dünyanın en hızlı internetine sahip.
Kore’nin heryerinde internet İTÜ’nün internetinden daha hızlıymış. Hatta Japonlardan bile öndelermiş. 5G gibi şeylerden hiç bahsetmeyeyim.
7. Samsung, Lg, Hyundai, Kia, Daelim…. gibi dev markalar Kore’nin.
Hepsi onların.
Biz daha bir yerli araba yapamıyoruz. Dünyanın en gelişmiş ilk 10 ülkesinden birisi.
8. Güney Kore eğitim kalitesinde hep dünyada ilk 3 içerisinde.
Kore olmak kolay değil abi. Adamlar bu başarıyı tabiki iyi bir eğitimle elde etmişler.
Bu durum stresli bir hayata sebebiyet veriyor olsa da Kore’de eğitim herşeyden önde geliyor. Aileler tüm kararlarında çocuklarının eğitimine öncelik veriyorlar.
9. Kore’de ulaşım çok kullanışlı.
Seul’ün her sokağına metroyla gidebiliyormuşsun. Ulaşım pahalı da değilmiş.
10. Güney Kore çok güvenli bir ülke.
Güney Kore’den daha güvenli bir ülke var mı bilmiyorum.
Bir arkadaşım anlatıyor çantanı sokağa bırak 3 gün sonra git aynı yerde bulabiliyormuşsun. Bir de orada kavga etmek hiç yok diyor. Oraya gittikten sonra ilk kavgayla 10 ay sonra karşılaşmış. Bir yaşlı amca başka bir yaşlı amcaya tokat atmış.
İnsanlar şaşırmış. Tokadı atan da. Karşıdaki de.
11. Estetikte çok başarılı.
Ülkedeki tüm kızlar ameliyatla güzelleştirilmiş. Artık Kore’de çirkin kız yokmuş. Seul’deki Rus marketlerinde Vodka da varmış. Bu arada bizim kızlar üzülmesin Korenin erkekleri de bakımlıymış. Onlar da düzenli makyajlarını yapıyormuş.
Kore’yi övme işi çok güzel oldu. Bunu düzenli yapalım. Hatta ayda bir gün toplanıp bunu tekrarlayalım
12. Ban Ki-mun, Kim Ki-duk, Kim Yu-na gibi başarılı kişiler çıkarmış bir ülke
Ban Ki-mun; eski BM Genel Sekreteri.
Kim Ki-duk; Koreli ünlü yönetmen.
Kim Yu-na; Olimpiyat şampiyonu Koreli buz patencisi.
Omer Dogan
Latest posts by Omer Dogan (see all)
- Cebu (Filipinler) Seyahat Rehberi - 29 Ocak 2023
- Cami Mimarisinde Kubbe ve Minare Artık Gereksiz mi? - 30 Eylül 2022
- Pandemi Sürecinde Yapılacak En Güzel Aktivite: Dağ Yürüyüşü (Seul’de Dağ Yürüyüşü için En Güzel 4 Rota) - 28 Kasım 2020
- Çocuğunuza Chopsticks ile Yemek Yedirmeniz için 4 Neden. Chopsticksin Faydaları - 25 Eylül 2020
- Endonezya Gezi Notları 2 – Dünyanın En Korkunç Yanardağlarına Sahip Bölge; Toba - 25 Aralık 2018
4 yorum
Ševket Tunĉ · 24 Şubat 2017 17:15 tarihinde
Koreyi tarihi ve kültürel olarak övme veya bir önceki yazînizdaki gibi yermenize bir sey diyemem ama Türkiyenin geri kalmisligi ve Korenin gelismisligi hakkinda soyle bir detayi belirtebilirim.
Geri kalmış ülkelerle kalkınmış ülkeler arasında ilk bakışta göze çarpan en önemli fark resmi ve askeri dokunun görünüş biçimidir. Maddi olarak kalkınmış olmakla birlikte toplumsal olarak geri kalmış bütün ülkelerde resmi üniforma, resmi araç ve gereç, askeri faaliyetler her zaman Ön plandadır.
Bir keresinde Koreye gitmiştim. Busan’da dört gün süresince şehirde gezerken, Kore polisinin tutumunu, kıyafetlerini, kullandığı araçları gözlemlemek için etrafa bakmama rağmen bir tane bile polis görememiştim. Bir ara resmi görünümlü, motosikletli iki kişi gördüm, kanaatimce göre Kore trafik polisiydi. Bence ölçü bu olmalıydı. Aynı şekilde kısa süreli olarak en az 20-30 defa bulunduğum Avrupa ülkelerinde sokakta resmi üniformalı polisi çok az, askeri üniformalı kişileri ise bir veya iki defa görebildim.
mehmet · 23 Şubat 2017 13:54 tarihinde
kore turumuz var bekleriz arkadaşlar sadece gelmek istiyoruz diyen bir sürü insan var ama blog açtık tur yapalım dedik. katılım yok maalesef
Sevda Yılmaz · 22 Şubat 2017 15:09 tarihinde
admin bize koreyi övme. bizi koreye götür.
elin samuray · 22 Şubat 2017 14:43 tarihinde
kim ki duk ve
ban ki mun