İran gezi notlarımızda daha önce Masouleh diye bir köyden bahsetmiştik. Görülesi bir yer olduğunu vurgulamıştık. Bugün yine İran’ın bir köyünden bahsedeceğiz. Dünyaca ünlü bir köy. Kesinlikle görülmeye değer bir yer: Abyaneh Köyü. Kaşan şehrine bağlı, konum olarak İsfahan tarafına düşen bir noktada.
Eski İran’ı hissedebileceğiniz bir yer. İslam öncesi İran’da, bir Sasani köyündeymiş gibi hissedeceksiniz. Köy İslam öncesi Mecusiler (Zerdüştiler) tarafından kurulmuş. Ancak daha sonra Safeviler döneminde baskılar sonucu Zerdüştilik gizlenmeye başlanmış burada. Din kısmı haricinde öteki kültür öğelerinin çoğunu korumayı başarmış. Bugün de özgün kıyafetlerini giymeye devam ediyorlar. Aynı şekilde eski Pehlevi diline benzer bir Farsça konuşmayı da sürdürüyorlar. Dillerinin Avesta diline en yakın yaşayan dilmiş.
Özgün kültürünün yanında kendine has mimarisiyle de bu köy dünyanın en etkileyici yerlerinden birisidir. Kerpiç yapı ve görkemli pencereleri bu köye uzaktan bakmak isteyenlere şahane bir görsel sunuyor.
Abyaneh Köyüne Nasıl Gidilir?
Bu köye en rahat Kaşan şehrinden gidilir. Kaşan’dan Natanz ilçesine giden otobüslere binip Abyaneh yol ayrımında inersiniz. Oradan da köye giden bir aracı bekler veya taksi tutup taksiyle köye gidebilirsiniz. Yaklaşık 20 km mesafededir.
Bizim hikayemiz;
Bizim köye gidişimiz biraz spontane ve meşakkatli oldu. Haritada baktığımızda Abyaneh köyü İsfahan-Kaşan arasında gözüküyordu. Biz de İsfahan’dan Kaşan otobüsüne biner, yolda iner, oradan bir şekilde köye gideriz diye düşündük. Ancak yanıldık. İsfahan-Kaşan yolu bir otoyolmuş. Dolayısıyla öyle Abyaneh Yol Ayrımı” diye bir yer yokmuş. Bu yüzden önce Kaşan’a gittik oradan Natanz (*İran’ın nükleer çalışmalarını yaptığı yer) denen ilçenin arabasına binip geri Abyaneh yol ayrımına geldik. Tabi vakit gece oldu. Bekledik bekledik köye giden bir araba gelmedi. Yol ayrımın olduğu yere 100 m mesafede bir büfe vardı oradan bir taksi çağırdık. Öylece köye gittik. Taksicinin eşi Azeriymiş. Bize İbrahim Tatlıses ve Sibel Can dinletti. Sağolsunlar İbrahim Tatlıses ve Sibel Can yokluğunu hissettirmediler bize İran’da.
Gecenin o bir vakti önce bir parkta uyumaya çalıştık. Sivrisineklerden rahatsız olduktan sonra yeni bir yer aradık ve terk edilmiş harabe bir evin girişine yerleştik. Biraz toz toprak, biraz böcekler derken gün ağarana kadar uyuduk. Güneş doğduktan sonra köyden birisi geldi bizi evine götürdü. İsmi Hadi Shafeei. Kahvaltı yaptık birlikte. Köyden bahsetti. Sonra birlikte köyü gezmeye çıktık. Kendine özgün pantolonları olan köylü erkeklerle karşılaştık. Sevimli neneler evlerin önünde meyve sebze kurutuyorlardı. Köyün dışına çıkıp köyün güzelliğini dışardan seyrettik sonra.
Hadi Shafeei günün sonunda bizi Kaşan’a giden bir arabaya bindirdi uğurladı.
Abyaneh de İran’da yaşadığımız güzel bir anı oldu.Hadi’nin evi. Kahvaltı yaparken devlet büyüklerinin gözü hep üzerimizdeydi. İran’lılar çayı kıtlama içiyorlar. Devlet büyüklerinden çekinip çay kaşığı bile isteyemedik.
Sevimli amcalar, şirin teyzeler masalsı kıyafetler:
Köyde hayat. İşler Güçler:
Köyde mimari:
Bir sonraki gezi notumuz Kaşan hakkında olacak. Takipte olun.
Not: Bundan sonraki yazılarımın mail olarak gelmesi için sitenin sağ üst köşesindeki kutucuğa mailinizi yazıp gelen maili onaylamanız gerekmektedir. Diğer İran notlarım içinse:
Omer Dogan
Latest posts by Omer Dogan (see all)
- Cebu (Filipinler) Seyahat Rehberi - 29 Ocak 2023
- Cami Mimarisinde Kubbe ve Minare Artık Gereksiz mi? - 30 Eylül 2022
- Pandemi Sürecinde Yapılacak En Güzel Aktivite: Dağ Yürüyüşü (Seul’de Dağ Yürüyüşü için En Güzel 4 Rota) - 28 Kasım 2020
- Çocuğunuza Chopsticks ile Yemek Yedirmeniz için 4 Neden. Chopsticksin Faydaları - 25 Eylül 2020
- Endonezya Gezi Notları 2 – Dünyanın En Korkunç Yanardağlarına Sahip Bölge; Toba - 25 Aralık 2018
0 yorum